Чи може вживання лимонного соку вранці натщесерце бути способом доповнення вітамінів?
Антибактеріальний, протизапальний, проти втоми…
Лимон має багато корисних властивостей, але будьте обережні, щоб не перестаратися.
Ми розглянемо їх разом з дієтологом та нутриціологом Лаурою Таян.
Деякі люди не можуть уявити собі початок свого дня без дози кофеїну. Інші не можуть розпочати день, не випивши лимонної води одразу після пробудження, навіть до сніданку. Але це не єдина причина, чому люди п’ють лимонний сік вранці. Поширена думка, що вживання цього нектару натщесерце вранці «корисно для здоров’я». Ось чому багато людей включили цей ритуал у свій ранковий розпорядок. Але які справжні переваги цієї звички? А які недоліки?
Чи варто випивати склянку лимонного соку щоранку?
За словами дієтолога та нутриціолога Лаури Таян, лимонний сік має лужні властивості після перетравлення, тобто він допомагає знизити кислотність організму. «Його лужні властивості корисні для організму, оскільки вони допомагають відновити баланс pH, який часто буває занадто кислим», – пояснює вона. Однак дієтолог все ще вважає, що пити лимонну воду натщесерце не обов’язково.
Вживання лимона вранці натщесерце: які його переваги?
Вживання лимонного соку допомагає поповнити ваш запас вітамінів та мінералів. Лимони є одним із найвідоміших продуктів завдяки високому вмісту вітаміну С. Згідно з таблицею харчової цінності Ciqual, цей фрукт містить 45 мг вітаміну С на 100 г. Це важливо, враховуючи, що добова потреба у вітаміні С «становить 110 мг як для чоловіків, так і для жінок», згідно з даними Французького агентства з лікарських засобів (ANSES).
Які переваги та позитивний вплив лимона на організм?
Завдяки багатому вмісту вітаміну С, лимонний сік допомагає боротися з втомою, запобігати вірусним та бактеріальним інфекціям, сприяє засвоєнню заліза з рослин, прискорює загоєння ран та захищає стінки кровоносних судин. Ще однією перевагою є те, що лимон має антиоксидантні властивості. Вживання цього напою допомагає захистити організм від вільних радикалів та запобігти виникненню багатьох захворювань. Ця звичка також уповільнює старіння шкіри.
«Антиоксиданти в лимонному соці також допомагають боротися з оксидативним стресом, який є атакою вільних радикалів на клітини. Окислювальний стрес виникає, коли ми рухаємося або займаємося фізичною активністю», – пояснює Лаура Таян.
Чи допомагає вживання лимонного соку натщесерце схуднути?
Всупереч поширеній думці, вживання цього напою зранку не допомагає схуднути, стверджує дієтолог.
Чи є якісь недоліки вживання лимонного соку вранці натщесерце?
Ця звичка має не лише переваги. Дієтолог зазначає, що щоденне вживання лимонного соку може пошкодити зуби. «Деякі стоматологи пояснили мені, що лимонна кислота в лимонах роз’їдає зубну емаль. Це явище виникає, коли вживається надмірна кількість лимонного соку», – пояснила вона. Щоденне вживання лимонного соку також може призвести до підвищеної чутливості зубів.
Шлунок, печія, стрес… Чи варто пити лимон щодня?
Людям з чутливою травною системою слід бути обережними та не пити лимонну воду щодня, особливо натщесерце. Причина проста: надмірна кислотність цього фрукта може подразнювати слизову оболонку шлунка та викликати печію. Лаура Таян не радить вживати цей напій людям, які перебувають у стресі, особливо тим, хто схильний до стресового гастриту. Це лише посилить симптоми.
Як часто і коли слід пити лимонну воду?
Дієтолог рекомендує людям з чутливою травною системою уникати вживання лимонного соку вранці без їжі. «Для тих, хто може його переносити, немає жодних правил. Вони можуть пити його як з їжею, так і без неї, оскільки лимон не надто солодкий. На відміну від інших фруктів, таких як апельсини, він дуже мало впливає на різке підвищення рівня цукру в крові», – пояснила вона.
Щодо частоти, Лаура Таян пропонує пити цей напій щодня. Однак вона наголошує, що найкраще пити його через соломинку, щоб лимон не пошкодив вашу емаль. Якщо ви хочете пити лимонну воду без соломинки, дієтолог рекомендує випивати максимум два-три соки на тиждень.
Свіжовичавлений лимонний сік: як його приготувати та вживати, щоб зберегти всі його корисні властивості?
«Вітаміни містяться у шкірці фрукта. Тому рекомендується замочувати дрібно нарізану лимонну цедру у воді. Також рекомендується залишати м’якоть фрукта у воді, оскільки вона містить клітковину», – радить дієтолог. Вона також рекомендує вибирати теплу воду, а не кип’ятити її в холодній або окропі.