Ви любите зварені круто яйця для пікніка, мішаного салату чи швидкого сніданку? Однак одна деталь щоразу інтригує вас: це зеленувате кільце навколо жовтка. Чи це нормально? Чи безпечно його їсти? І найголовніше… чи можна цього уникнути? Ми розкриваємо таємницю цього кулінарного явища та даємо вам усі поради щодо приготування зварених круто яєць, які будуть такими ж красивими, як і смачними.
Чому ваші зварені круто яйця зеленіють?

Ви, мабуть, помітили цю зеленувату облямівку навколо жовтка, трохи схожу на непривабливий відтінок. Будьте певні: це не ознака закінчення терміну придатності і не генетична аномалія. Це явище пояснюється досить просто… хімією! Коли яйце переварюється, сірка в білку реагує із залізом у жовтку, що надає цьому зелено-сірому забарвленню краю жовтка. Звичайно, не дуже апетитно, але цілком їстівно.
Простий трюк, щоб уникнути зеленого кола

Гарна новина: вам просто потрібно дотримуватися певного часу приготування, щоб отримати рівномірно забарвлений жовток! Ось дуже простий спосіб:
Помістіть яйця в каструлю та щедро залийте їх холодною водою (приблизно на 2-5 см вище яєць).
Нагрівайте на середньому вогні до кипіння.
Щойно вода закипить, вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою та залиште яйця в гарячій воді.
Для злегка рідкого жовтка: 9 хвилин.
Для твердого жовтка: 11-12 хвилин.
Негайно занурте їх у крижану воду на 5 хвилин, щоб зупинити приготування та полегшити чищення.
І ось вони, яйця без зелених смуг та з ідеальною текстурою!
Невеликі поради для приготування без проблем
Тріснуті яйця? Додайте дрібку солі або столову ложку білого оцту у воду, в якій варяться, щоб зменшити ризик розтріскування.
Важко чистити? Розколіть шкаралупу та очистіть яйця під проточною холодною водою. Це полегшить видалення шкаралупи, не пошкоджуючи білок.
Зберігання: Неочищені зварені круто яйця можна зберігати в холодильнику до тижня. Після очищення споживайте їх протягом 2-3 днів.
Чому яйця корисні для здоров’я?

Окрім того, що яйця прості в приготуванні та дуже універсальні, вони є справжніми союзниками вашого збалансованого харчування. Багаті на білок, вони сприяють відновленню м’язів і сприяють відчуттю ситості. Жовток, тим часом, містить холін, поживну речовину, необхідну для пам’яті та концентрації. А вишенька на торті: середнє яйце містить близько 70 ккал!
Що доводить, що для ідеально зварених яєць правильний час та кілька добре підібраних порад мають вирішальне значення.