Чи можна їсти яйця, якщо у вас високий рівень холестерину?

Дехто вважає, що яйця містять занадто багато жирних кислот і калорій.

Тож, чи варто виключати їх зі свого раціону, якщо у вас високий рівень холестерину?

На наші запитання відповідає доктор Жан-Мішель Лесерф, спеціаліст з ендокринології, метаболічних захворювань та харчування.

Важливо звертати увагу на свій раціон, якщо у вас високий рівень холестерину.

Правила, яких слід дотримуватися, включають уникнення поганого холестерину, що міститься в тваринних жирах, таких як жирне м’ясо, сир і масло, коли це можливо.

Ви також повинні пам’ятати про споживання продуктів з низьким вмістом жиру, таких як йогурт і напівзнежирене молоко, а також рослинних олій (наприклад, оливкової олії або горіхів). А як щодо споживання яєць? За словами експерта, «яйця — це не жирна їжа». Пояснення.

Хороший і поганий холестерин: що це таке? Визначення та значення

Існує два типи холестерину: хороший і поганий, які відрізняються способом транспортування. Холестерин ЛПНЩ, також відомий як «поганий холестерин», відповідає за розподіл жирних кислот з печінки до всіх клітин, які їх потребують.

Надлишок жирних кислот повертається в кров і печінку або інші тканини за допомогою молекул холестерину, які називаються ЛПВЩ. Останній відомий як «хороший холестерин». Загальний холестерин дорівнює холестерину ЛПВЩ та ЛПНЩ, а також становить одну п’яту частину рівня тригліцеридів.

Який нормальний рівень холестерину ЛПНЩ та ЛПВЩ?

Нормальний рівень загального холестерину вважається меншим за 2 грами на літр для загального холестерину та 1,6 грама на літр для холестерину ЛПНЩ. Холестерин ЛПВЩ повинен бути вищим за 0,40 г/л, а тригліцериди повинні бути меншими за 1,5 грама на літр.

Чи є яйця занадто жирними?

Холестерин насправді може стати шкідливим, накопичуючись у крові та утворюючи жирові відкладення на стінках артерій. Дієта є першим стовпом профілактики. Натхненна середземноморською дієтою, вона рекомендується всім, особливо тим, хто стежить за рівнем холестерину. Не слід виключати яйця! Довгий час їх критикували за надмірний вміст жирних кислот. Однак це помилкова думка.

«Яйця не є жирною їжею. Сам жовток містить невелику кількість жиру, 1,5 грама на 100 грамів, а яйце важить 50 грамів, включаючи близько 20 грамів жовтка. Яєчні жири складаються з насичених і ненасичених жирних кислот. Останні частково поліненасичені та частково залежать від раціону курки, з різною пропорцією омега-6 та омега-3 жирних кислот, які мають високу біодоступність, оскільки вони зустрічаються у формі фосфоліпідів та, меншою мірою, тригліцеридів», – пояснює доктор Жан-Мішель Лесерф, спеціаліст з ендокринології, метаболічних захворювань та харчування, автор книги «40 хибних уявлень про дієти» (ред. Quæ).

Яйця: скільки можна їсти на тиждень?

Тому люди з високим рівнем холестерину можуть вживати яйця в помірних кількостях. «Вам потрібно їсти їх багато, 14 на тиждень, щоб у деяких людей (з генетичних причин) спостерігалося незначне підвищення рівня загального холестерину, але не у всіх. Тому люди з високим рівнем холестерину можуть безпечно вживати яйця, оскільки дослідження не показують зв’язку між харчовим холестерином та серцево-судинними захворюваннями, всупереч тому, що вважалося раніше. Це стосувалося лише людей у ​​Сполучених Штатах, які споживають велику кількість червоного м’яса та жирів, і які не вживали овочі чи клітковину. З причин, які до кінця не зрозумілі, діабетики повинні дотримуватися помірності, як і люди з сімейною гіперхолестеринемією», – додає доктор Лесерф.

Щодо кількості яєць, які ви можете їсти на тиждень, все залежить від вашого індивідуального профілю. «Люди без патологічних станів можуть їсти одне яйце на день, як і ті, хто має неспадковий холестерин. Ті, хто має спадковий холестерин або діабет, повинні обмежуватися двома-чотирма яйцями на тиждень», – каже доктор Лесерф, наголошуючи, що яйця мають багато поживних переваг. «Вони містять біодоступне залізо, жиророзчинні вітаміни, каротиноїди (лютеїн), високоякісний білок та омега-3 жирні кислоти, залежно від раціону курки. Їх вживання пов’язане зі зниженням ризику деменції», – додає він.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *